Vraag en antwoord

Alles over het ree

Waar is een ree bang van?

In vrijwel ieder gebied waar reeën leven, leeft ook de vos. De vos is een omnivoor, een alleseter. Reekalfjes zijn een eenvoudige prooi voor de vos en een reekalf levert meer calorieën op dan kleine knaagdieren.

Enkele decennia geleden kwamen populaties wilde zwijnen alleen voor op de Veluwe en in het Nationaal Park De Meinweg. Midden jaren ‘80 waren er incidentele waarnemingen in Noord-Brabant en Limburg door gemigreerde exemplaren uit België en Duitsland. De zoogperiode is voor de reegeit uitermate spannend als de reekalfjes nog klein en kwetsbaar zijn: wilde zwijnen prederen reekalfjes wanneer ze daar tegenaan lopen.

De laatste jaren komen er steeds meer wolven voor in Nederland en in de grensregio’s rondom Nederland. De herkomst is duister, uitgezet of via natuurlijke weg hierheen gekomen. In diverse recente studies in Duitsland werden uitwerpselen van wolven onderzocht om de dieetkeuze van wolven te bepalen. Deze studies toonden aan dat reeën de belangrijkste prooi voor wolven vormen (ongeveer 53%).

In Nederland komt de lynx sporadisch voor. De lynx is gespecialiseerd in het bejagen van het ree. Niet door achtervolgingen maar vanuit een hinderlaag. Bij voorkeur zoekt de lynx wissels op en ligt geduldig te wachten tot er een prooi langs komt.

Bestel het boek "Het Ree, van binnen en van buiten" Terug naar Vraag en antwoord