Vraag en antwoord

Alles over het ree

Hoeveel reeën zijn er in Nederland?

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd het aantal reeën in Europa op ca. 6,2 miljoen stuks geschat. Begin 2000 was dat aantal al gegroeid naar ca. 9,5 miljoen stuks volgens de onderzoekers Lina Burbaite en Sandor Csànyi (2009). Daarnaast hebben beide auteurs ook Europese afschotcijfers verzameld en zij komen tot een totaal jaarlijks afschot van 2,7 miljoen reeën.

De Oostenrijkse onderzoeker en reeënexpert Bruno Hespeler stelt in zijn boek ‘Rehe in Europa’ uit 2016 ‘reeën zijn niet te tellen’! Oftewel elk getal over het aantal reeën in Europa is maar een aanname en derhalve onbetrouwbaar. Om desondanks toch een beeld te krijgen van het aantal reeën is hij daarom eveneens uitgegaan van het aantal geschoten reeën per land. Ook volgens hem bedraagt het jaarlijkse afschot in heel Europa 2,3 tot 2,7 miljoen stuks.

Ervan uitgaande dat 20% van de populatie wordt geschoten, komt het totale bestand op ca. 11,5 miljoen reeën. Hier de nodige armslagen omdat er bij een aantal landen schattingen tussen zitten, een aantal landen geen cijfers heeft en de gegevens ook nog eens uit verschillende jaren stammen. Stubbe geeft in 1997 al aan dat er waarschijnlijk ca. 15 miljoen reeën in Europa leven. 24 jaar later zullen dat er dus nog meer zijn. De conclusie is dat er vele miljoenen reeën in heel Europa leven, maar dat exacte aantallen ontbreken.

Duidelijk is wel dat de concentratie van reeën vooral in Midden Europa plaats vindt. Duitsland, Oostenrijk en Hongarije hebben de hoogste dichtheden aan reeën. Dat Duitsland de hoogste concentratie aan reeën heeft blijkt ook uit de afschotcijfers die met 1,2 miljoen de helft bedragen van het totale afschot in Europa.

Ook in Nederland heeft zich een goede reeënstand van ruim 100.000 stuks ontwikkeld, al lijkt Nederland als cultuurland nu niet het meest ideale land voor reeën. Dit gezien de dichtheid aan bevolking, bebouwing, wegen en agrarische gebieden en het ontbreken van grote aaneengesloten bos- en natuurgebieden. Reeën zien dat blijkbaar anders.

De Engelse reeën hebben, sinds de verbinding met het vaste land van Europa na de laatste ijstijd wegviel, een eigen ontwikkeling doorgemaakt. Zij kunnen niet meer uitwisselen met de vasteland reeën en zijn de laatste jaren daardoor onderhevig aan een behoorlijke concurrentie van de muntjak. De muntjak is veel agressiever, waardoor het steeds meer leefruimte opeist ten koste van het ree. Op dit moment schat de British Deer Society dat er ca. 500.000 reeën leven tegen ca. 2.000.000 muntjaks.

Het ree breidt zich in alle landen binnen Europa nog steeds uit, waarbij Frankrijk (277,36%), Letland (219,15%), Italië (201,46%), Finland (200,0%), en Denemarken (166,67%) de grootste toenamen laten zien.

Bestel het boek "Het Ree, van binnen en van buiten" Terug naar Vraag en antwoord