Het ree, Capreolus capreolus is zijn volle naam, maar kortweg ‘ree’ volstaat. Een dier dat al veel langer bestaat dan de mens. Van de mens zijn schedels gevonden die ongeveer 400.000 jaar oud zijn en de voorloper van de mens is ongeveer vier miljoen jaar oud. Oud, maar het ree overtreft de mens ruimschoots.
De oorsprong van deze kleine hertachtige ligt ongeveer 20-25 miljoen jaar geleden in het Mioceen. Een periode waarin de toenmalige tropenvegetatie plaats maakte voor bossen en grasvlakten van een gematigd klimaat. Binnen dat gematigde klimaat evolueerde zich het oerree (Procapreolus), de voorloper van het huidige ree. Deze voorouder stond bloot aan allerlei gevaren en zocht zijn heil in dekking biedende bosranden met lage bomen en struiken.
Oorspronkelijk waren de voorlopers van het ree kleiner dan het huidige ree. De bokken hadden geen gewei en bokken en geiten droegen lange hoektanden in de bovenkaak. Dat veranderde echter, het oerree ontwikkelde zich ongeveer tien miljoen jaar geleden tot een geweidrager, ons huidige ree. Die lange hoektanden verdwenen, al zijn ze af en toe nog rudimentair terug te vinden als kleine hoektandjes, de zgn. ‘grandels’. Het Chinese waterree bezit deze hoektanden nog steeds.