Verslag van het Boscafé

Verslag: Roderik Benoist

Een kritisch gesprek over ontwikkelingen in jacht en schadebestrijding: dat was het Boscafé op de goed bezochte familiedag van de NOJG in Wolfheze. Met gespreksleider René Leegte, voorzitter van Vereniging Het Ree, vond een open en vriendelijke discussie plaats met twintig jagers. 

Er zijn flinke zorgen gedeeld. Zorgen over de provincie die beleid in het groot bepaalt, zonder de lokale specifieke kennis van de jager. Zorgen over de politiek, die met hulp van de rechtspraak invloed krijgt op elke vierkante centimeter van het land. Zorgen over de industriële exploitatie van het platteland, waar boeren failliet gaan en de jeugd wegloopt. Zorgen over beleidsmakers die echt denken dat natuur volledig buig-, maak- en vervangbaar is.

Zou het niet handig zijn om de media te voeren met spraakmakende berichten? Over de vele schade door aanrijdingen met wild? Over de missers zoals de Oostvaardersplassen en de Waterleidingduinen van Amsterdam? Hoe gevaarlijk het straks is om met kleine kinderen door een gebied met wolven te lopen? Gewoon om het nut van schadebestrijding en jacht goed onder de aandacht te brengen?

De positieve benadering viel het best: investeer in de nieuwe generatie, die niet vanzelf leert jagen en beheren. Zet de deur open voor de jeugd. Die groeit nu op in een tijd met veel aandacht voor klimaat, natuur en alles wat gezond en spannend is, zoals de jacht. 

Het Boscafé: heel geschikt om vaker te doen!

Verslag: Roderik Benoist