Stropende honden verscheuren reebok

“De meldingen blijven maar stijgen”

Het is een landelijke trend. Steeds meer mensen hebben honden aangeschaft vanaf het begin van de coronaperiode. Ook mensen die daar geen eerdere ervaring mee hadden. Berichten over lege hondenasiels, bevestigen de toename van hondenbezitters. De losloopgebieden raken regelmatig overvol en daarmee is er geen plaats meer voor wild. In het minst erge geval kunnen de dieren vluchten, al leidt dat ook al tot een verhoging van verkeersongelukken. In het slechtste geval vangen honden reeën en maken die af.

Op 29 november 2021 vond een boswachter op landgoed Bloemendaal bij Heemstede in een het losloopgebied voor honden, een verscheurd ree. Twee huskies zaten erbij. Kort daarop bleek dat de hondeneigenaar zijn honden als “weggelopen” had opgegeven.  Hij meende dat de honden niks te maken hadden met de dood van het ree.

Op 1 december 2021 zagen ooggetuigen op het Landgoed Bloemendaal twee huskies een reebok opjagen, vangen en verscheuren. Dit deel van het landgoed is verboden voor honden. Politie en plaatselijke BOA kwamen ter plaatse en tegen de eigenaar is proces verbaal opgemaakt. De boete voor de eigenaar van stropende honden kan € 750,– bedragen.

Sjoerd Joustra, Regiovoorzitter Vereniging Het Ree Noord Holland: “Het loopt echt de spuigaten uit, de meldingen blijven maar stijgen.Voorgaande jaren betreurden we al vijf of zes gevonden doodgebeten reeën, nu zitten we al op 18!”