Overgang naar zomertijd: Wees extra alert op aanrijdingen met reeën

Als de wintertijd wordt omgezet naar de zomertijd, in de nacht van zaterdag op zondag, begint de jaarlijkse piek in het aantal fatale aanrijdingen met reeën. De periodes waarin reeën zich wat meer verplaatsen, vallen dan samen met zowel de ochtend- als avondspits. Vereniging Het Ree adviseert automobilisten om extra goed op te letten op de provinciale en gemeentelijke wegen.

Jaarlijks komen in Nederland ongeveer tienduizend reeën om in het verkeer. In het voorjaar vallen de meeste slachtoffers. Dan gaan de reeën namelijk terug naar hun eigen territorium, nadat ze in de winter vaak in groepen bij elkaar leefden. De oude reebokken verjagen de jonge reebokken, waardoor die op zoek gaan naar een eigen leefgebied. Daarbij steken ze geregeld wegen over, vooral in de schemerperiodes of de nacht. 

Met name bij mist en bij onoverzichtelijke bermen met veel begroeiing is het vrijwel onmogelijk om op tijd te reageren op een overstekend ree. “In vrijwel de meeste gevallen overleeft een ree het niet”, zegt René Leegte, voorzitter van Vereniging Het Ree. “Soms raakt het zwaar gewond en sterft het later aan de gevolgen.” Om dit dierenleed te voorkomen, adviseert Leegte om minder hard te rijden en extra alert te zijn. Maar, zegt hij, “voor uw eigen veiligheid dient u nooit uit te wijken.”

Na een eventuele aanrijding dient u te parkeren naast de weg, met uw stadslicht en achterlicht aan. Bel de politie (0900-8844) om uw locatie door te geven en wacht op de politie of faunabeheerder. De gemiddelde financiële schade voor een automobilist bedraagt zo’n 2500 euro.

Vereniging Het Ree pleit voor de plaatsing van meer wildreflectoren en moderne, interactieve waarschuwingen op locaties met veel aanrijdingen. Ook door de wegberm opener te maken, met slechts korte vegetatie en een schraal voedselaanbod, kan het aantal aanrijdingen afnemen.