oproep tot leveren onderkaak bij trauma reeen

16 nov 2017

Geachte leden,

Gaarne vraag ik uw aandacht om deel te nemen aan onderstaand onderzoek:

Ons mede lid van de Vereniging Wildbeheer Veluwe, de heer Ton Richter, is op zoek naar niet afgekookte onderkaak van ree-,rood- en damwild, dat hersteld is van een ernstig trauma; een gebroken poot, een schotwond of een forse hormonale stoornis, zoals bijv. een pruikenbok. Ton Richter is de enige expert in Nederland in leeftijdsbepaling m.b.v.”slijpplaatjes” van tanden en/of kiezen uit de onderkaak.
Bij toeval ontdekte hij dat een ernstig trauma mogelijk een dusdanige grote hormonale verandering oplevert dat dit van invloed is op de afzetting op het wortelcement.
Richter kreeg een reebok ter beoordeling waarbij hij op het slijpplaatje een sterke afwijking zag in het tweede levensjaar. Bij navraag bleek dat de vierjarige bok vermoedelijk was hersteld van een gebroken poot of koperschot. Hij had nl.een kromme voorpoot. Korte tijd later kreeg Richter een onderkaak van een edelhert waarbij hij een soortgelijk verschijnsel constateerde. Ook bij dit hert was er sprake van een ernstig trauma. Als zijn bevindingen kloppen, dan is onderzoek naar leeeftijdsbepaling en de levenstheorie van de hoefdieren weer een stapje verder.
Indie u mee wilt doen aan dit onderzoek dan kunt u de onderkaken, liefst niet afgekookt, van geschoten hertachtigen (valwild is ook welkom) waarbij een hersteld trauma zichtbaar is, op sturen naar:

Ton Richter,
Baambrugse Zuwe 81,
3645 AB Vinkenveen.

[email protected]
06-47 13 37 16

www. faunabeheer.info

Hartelijk dank!!