Waarom willen we weten hoe oud een ree(bok) is? Het eerlijke antwoord: gewoon uit nieuwsgierigheid. Toch is er nog een goede reden voor leeftijdsbepaling. Het geeft reeënbeheerders informatie over de leeftijdsopbouw van de populatie. En gecombineerd met andere gegevens over het ree zoals conditie en gewicht, wordt inzicht gekregen in het effect van het populatiebeheer.
VHR-keurmeesters zijn goed in staat om op basis van de kaken vast te stellen hoe oud een ree is. Dat doen ze op basis van het wisselen van het melkgebit en slijtage van de kiezen. De onnauwkeurigheid van de beoordeling neemt echter toe naarmate het ree ouder wordt.

Willen we in zo’n geval toch weten hoe oud een ree exact is, dan is er maar één manier: een slijpplaatje maken. En zelfs die methode is maar voor 96% betrouwbaar. Om de wortels (het tandbeen) zit wortelcement. Dat is afzetting van minerale en organische stof die gedurende het hele leven van het ree tijdens de voedselinname als een uiterst dun laagje op het tandbeen terecht komt. In de zomer is de samenstelling van het voedsel van een ree anders dan in de winter. Dat is terug te zien in de laagjes wortelcement. Er ontstaan een soort jaarringen; net als bij bomen. Door ze te tellen is de leeftijd nauwkeurig te bepalen.
Bij reeën worden de premolaren – voorste kiezen – en eventueel de eerste molaar – de eerste achterste kies – gebruikt. De kies met wortel, wordt op een slijptol aan beide kanten geslepen zodat er een plakje ontstaat van ongeveer 50µ (0,050 millimeter) dik. Dan begint het monnikenwerk. Het plakje wordt met de hand op een wetsteen met water, gepolijst tot een ultradun plaatje van 8 en 10µ.
Het slijpplaatje kan daarna onder een microscoop met een vergroting van 200-400 worden bekeken. Door gebruik te maken van contrastverhogende filters kan de ongeveer 0,1 mm dikke wortelcementlaag worden bekeken. De afgezette laagjes zijn mineralen en organische stoffen en zijn met een vergrootglas niet te zien; ze zijn 0,01 mm dik.
In Nederland zijn er maar weinigen die slijpplaatjes maken. U kunt hiervoor terecht bij Ton Richter te Vinkeveen (meer informatie: faunabeheer.info).