Hoe boeren reekalfjes kunnen redden vóór het maaien

Wanneer de boeren in deze periode hun veld gaan maaien, kunnen pasgeboren reekalfjes nog verscholen liggen in het hoge gras. De moeder brengt haar jongen namelijk graag naar rustige graslanden. Helaas zijn ze daar vaak slachtoffer tijdens het maaien. Daarom herinnert Vereniging Het Ree de boeren eraan om maatregelen te treffen zodat zij voorkomen dat de jonge reeën hun dood vinden in de scherpe messen van de maaimachine.

“Vanaf de maaimachine kunnen de boeren of loonwerkers de reekalfjes onmogelijk waarnemen”, zegt René Leegte, landelijk voorzitter van Vereniging Het Ree. “Wanneer de reekalfjes gevaar bespeuren, zoals de naderende komst van een maaimachine, vertelt hun instinct hen om stil te blijven liggen.” Dit leidt ieder voorjaar in Nederland tot vele honderden maaislachtoffers.

Wat boeren kunnen doen

Op een paar eenvoudige manieren kunnen boeren de jonge reeën van dit akelig noodlot redden. De dag of avond voor het maaien kunnen zij kunstmestzakken, gewone plastic zakken of metaalfolie aan takken en struiken hangen langs de rand van het veld, bijvoorbeeld om de vijftig meter. Door het knisperende geluid in de wind en de lichtreflecties zal het perceel niet meer vertrouwd aanvoelen voor de reegeit, waardoor ze met haar kalfje(s) een ander heenkomen zal zoeken.

In steeds meer regio’s maken wildbeheereenheden (WBE’s) gebruik van drones die zijn uitgerust met een warmtebeeldcamera. Met deze moderne technologie worden op een monitor gekleurde vlekken zichtbaar die een indicatie kunnen zijn van een reekalfje. “Wij verwelkomen het gebruik van drones,” zegt voorzitter Leegte, “omdat ze nauwkeurig, snel en effectief de reekalfjes kunnen opsporen.” Zo kan in een uur tijd al snel 10 hectare worden afgezocht.

“Onnodig leed voorkomen” 

Een gevonden reekalfje kan het beste in veiligheid worden gebracht door het aan de zijkant van het perceel te leggen. De reegeit kijkt doorgaans van een afstandje toe en zal haar jongen zelf opzoeken. Als het kalfje met blote handen is opgepakt, zal zij het kalfje echter verstoten vanwege de mensengeur. Daarom zijn plastic handschoenen en lange mouwen wenselijk en is het raadzaam het kalfje op te pakken met een flink pak gras in de handen.

Vereniging Het Ree verzoekt de boeren om vóór de maaiwerkzaamheden contact op te nemen met hun jachthouder of WBE, zodat zij tijdig hun medewerking kunnen verlenen. “We zijn ieder jaar dankbaar”, benadrukt Leegte, “voor de grote bereidheid van steeds meer boeren om mee te werken en zo onnodig leed bij de reeën op hun terrein voorkomen.”

Reekalfje in het gras. Foto: Roland Peltzer