Exclusieve workshop voor schietvaardigheid voor leden

Het meest voorkomende grofwild in Nederland is ree. Dat vraagt om duurzaam beheer en regulier afschot. Daarom is het van belang dat jagers goed zijn getraind. Voor leden van Vereniging Het Reewild is er nu een bijzondere workshop om bij te scholen en (nog meer) ervaring op te doen.

“Vaak beheersen jagers de theorie, maar niet altijd de juiste praktijkvaardigheid”, zegt Donald Buijtendorp, verbonden aan het Praktijk Centrum Jacht & Fauna dat de workshop aanbiedt. “Het inschieten van het geweer geeft problemen. Ook schort het wel eens aan basiskennis van ballistiek. Veel vragen komen op: welke kogel moet ik nu gebruiken?, wat zijn de eigenschappen van mijn patroon?, heb ik wel de beste munitie voor mijn geweer? Nieuwe, digitale technieken en richtkijkers maken het de jager ogenschijnlijk makkelijker, alsof alles opeens kan. Maar het tegendeel is waar. Schieten leer je alleen door het te doen, vaak te doen.”

In een intensieve avond laat Donald, samen met zijn collega Dennis Essenburg, de reewildjagers ervaren hoe het inschieten, het plaatsen van het juiste schot op de juiste plek op het ree, en slim gebruik van richtmiddelen in zijn werk gaat. Ze corrigeren ingeslopen fouten, letten op uw schiethouding en vertellen hoe u nieuwe materialen en richtkijkers het beste kunt inzetten. U leert welk voordeel u heeft van de juiste trekkertechniek en er is aandacht voor de nazorg van het wild. En, zegt Donald, VHR-lid sinds 1999: “Samen zorgen we ervoor dat het ree, zoals het hoort, op het bord komt. Want wat we schieten eten we op.”

De workshop vindt plaats op het Nationaal Jachtschietcentrum De Berkenhorst, Stakenbergweg 60 in Elspeet, op vrijdagavond 8, 15, 22 of 29 maart 2019, van 18:00 tot 22:30 uur. Bij uw reservering kunt u aangeven welke datum u wilt meedoen.

De prijs, exclusief voor de leden van Vereniging Het Reewild, bedraagt 135 euro. Dat is inclusief een maaltijd, plus het boek Koken met ree, inclusief leeftijdbeoordeling van reeën, van Donald Buijtendorp, ter waarde van 20 euro. Ook krijgen deelnemers na afloop een certificaat van deelname.

Praktische informatie van de organisatie voor deelnemers: “U schiet op deze avond veel, heel veel. U heeft minimaal 50 patronen nodig. We adviseren goedkope oefenmunitie aan te schaffen, bijvoorbeeld Cineshot. U kunt ook uw kaliber aangeven bij de reservering, dan zorgen wij dat de oefenmunitie op de baan aanwezig is. Op deze avond zijn een aantal baangeweren van het merk Tikka en richtkijkers van Swarovski beschikbaar, evenals schietstokken, speciale reeschijven (foto’s van real-life-situaties) en een anatomische draaibare reeschijf. Alles wat aan materialen voor de reeënjacht nodig is, ligt voor u klaar om te gebruiken of uit te proberen. Neem uiteraard wel uw eigen kogelgeweer mee.”

Voor meer informatie en reserveringen: stuur een e-mail aan Donald Buijtendorp, d.buijtendorp (at) pcjacht (punt) nl, of info (at) pcjacht (punt) nl. U kunt ook bellen: 085 0700 896 of 06 5339 1575. Vermeld welke datum u wilt komen. De organisatie en uitvoering van de workshop voor de VHR ligt in handen van Praktijk Centrum Jacht & Fauna.

P.S.: Tip van Donald: “Leuk als u samen u uw jachtvrienden komt!”