Bestuur regio Noord-Holland geïnstalleerd

Sinds deze week heeft Vereniging Het Reewild een bestuur voor de regio Noord-Holland. De installatie vond maandag 25 februari plaats “onder luid applaus”, meldt regiovoorzitter Sjoerd Joustra trots. “Dit zegt iets over de betrokkenheid.” Ook de secretaris van de Faunabeheereenheid Noord Holland, Désiré Karelse, was bij de installatie aanwezig. Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie, had zich vooraf afgemeld.

In Hoeve Voorzorg in Zwanenburg gaf Sjoerd een presentatie over de ontwikkeling van het reewild in Noord-Holland. Reeën houden zich van oudsher op in Het Gooi, Kennemerland en Wieringermeer. Vanuit Het Gooi verspreiden ze zich onder meer richting Amsterdam.

In Kennemerland heeft de reeënpopulatie veel te maken met damherten die hun rust verstoren. Daarom wijken reeën steeds vaker uit: naar de villawijken rondom Bloemendaal en Aerdenhout of richting Haarlemmermeer. “Zelfs zijn ze al ten noorden van het Noordzeekanaal gesignaleerd”, vertelde Sjoerd. In de Wieringermeer worden steeds meer sprongen veldreeën waargenomen. Er is zelfs al een waarneming in de buurt van Medemblik.

Voorheen viel de regio samen met Utrecht en Zuid-Holland. Omdat het reeënbeheer in Nederland steeds meer door de provincies wordt georganiseerd, heeft Vereniging Het Reewild al eerder gekozen voor deze nieuwe structuur. Het bestuur in Noord-Holland, dat werd geïnstalleerd door landelijk voorzitter René Leegte, wordt voorgezeten door Sjoerd Joustra (midden op de foto), aangevuld met, van links naar rechts: Marc van Bijsterveld, penningmeester Miron Bilsky, secretaris Ton Richter en Tony Voorwinde.